Kutyánk és a felnőttkor

Kutyánk és a felnőttkor

Ebben az időszakban a szinten tartás a dolgunk, és hogy nyitott szemmel, minél több mindent megfigyeljünk Kedvencünknél, minél jobban megismerjük, mert mi vagyunk az állatorvos szeme és füle otthon.
 
Prevenció felnőttkorban: mi a család feladata?
· Megfelelő mozgatás, takarmányozás,
· vakcinázás,
· külső-belső élősködők elleni védekezés,
· szívférgesség: szűrés, és ha negatív, akkor folyamatos védekezés.
 
Megelőzhető kórképek
Elhízás:
A hormonális hajlamosító okokon (pl. pajzsmirigy alulműködés) kívül a túlsúly igazi oka a szükségesnél több energia bevitel. Gazdiként sokszor elfelejtjük, hogy a kifejlett Kedvenceink, az ivartalanított kutyák, vagy éppen a már nem fiatal négylábúak energia igénye sokkal kisebb, mint a kölyköké. De elhízáshoz vezethet az is, ha a napi etetésen túl sokszor kapnak jutalomfalatot Kedvenceink vagy épp az asztalunknál koldulnak sikeresen. De vannak olyan falánk négylábúak is, akik hiába kapnak elég mennyiséget és minőséget enni, sikerrel hitetik el velünk, hogy ők még éhesek.
Egy a lényeg, az elhízás mindig a Gazdi felelőssége vagy épp felelőtlensége -, hiszen egy Kedvenc sem nyitogatja titokban a hűtőajtót.
 
Az elhízás következményei kifejezetten súlyosak lehetnek, mert a túlsúly minden esetben szó szerint nagyon megterheli az ízületeket, kialakítva vagy tovább rontva a mozgásszervi kórképeket, cukorbetegséghez és különféle máj- és/ vagy keringési betegségekhez vezethet.
 
Fogágybetegségek:
A foglepedék már néhány órával az etetés után kialakul a fogak felszínén, erre egy olyan Kedvencnél sokkal nagyobb esély van, aki előtt egész nap ott az étel, és akkor ehet belőle, amikor ő akar. A foglepedék és fogkő elleni küzdelemben fontos szerepe van annak is, hogy a kutyák szilárd takarmány rágásával tisztíthassák meg fogaik felszínét. Ezért, ha egészségi állapotuk lehetővé teszi, erről is gondoskodnunk kell, ezért nem ajánlott kizárólag konzervvel vagy nedves táppal etetnünk Kedvencünket. A fogászati kórképek megelőzésében az otthoni fogtisztításnak is kiemelt szerepe van.
 
A fogkő a foglepedékbe a nyálból lerakodó ásványi anyagok segítségével alakul ki. Szerkezete porózus, ezért rengeteg, különféle betegségeket (szív, vese) okozó baktérium telepedhet meg benne. A legtöbb esetben az íny vonala alá is beterjed, ezért nagyon fontos a professzionális, ultrahangos fogkőeltávolítás és az utána elvégzett polírozás, ami lassíthatja a fogkő újbóli megjelenését.
 
Fülgyulladás:
A fülgyulladásra hajlamosíthat a lelógó fül, mert így a fül rosszabbul szellőzik, és könnyebben befülledhet; de az álló fülű kutyáknál pedig könnyebben juthatnak idegen testek (toklász, víz) a hallójáratba. Azoknál a fajtáknál, ahol a fülben sok szőr található, elkerülhetetlen, hogy a kutyakozmetikus eltávolítsa ezeket. Ha nem teszi, akkor a fülben termelődő fülzsír és a szőr összeáll, sokszor akár teljesen el is zárhatja a hallójárat üregét. A fülgyulladások hátterében nagyon sokszor az allergia áll, de van összefüggés a bűzmirigy gyulladással is.
 
Nagyon fontos, hogy bármilyen tünet (fokozott vakarózás, sérült fülkagyló, fejoldaltartás, fájdalmasság, büdös szag, stb.) jelentkezésekor a lehető leghamarabb keressük fel állatorvosunkat. A fülgyulladás gyógyítása hosszadalmas is lehet, mindenképp ajánlott a gyógykezelés előtt rezisztencia vizsgálatot végeztetni, és sokszor az altatásban elvégzett fülmosás is nélkülözhetetlen.
 
Ivartalanítás:
Ha nem profi tenyésztők vagyunk, akkor az ivartalanítás mindkét nemnél a felelős állattartás része kell, hogy legyen. Mert segítségével rengeteg megbetegedés és veszélyhelyzet (kanok közti agresszió, kóborlás) kialakulása megelőzhető.
 
Kan kutyáknál heredaganat (különösen rejtett heréjűségnél), prosztata daganat, végbél körüli adenoma, jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, lágyéksérv.
 
Szukáknál pyometra (gennyes méhgyulladás), emlő-, méh-, petefészek daganat, petefészek ciszta, álvemhesség. A nem kívánt almok megszületéséről nem is beszélve.
 
Fizioterápia: nemcsak beteg állatoknál lehet hasznos, hanem az egészséges kutyáknak is segít az izomerő növelésében, a versenyekre (versenyagár, agility) való felkészítésben.
 
Miért olyan fontos a jól működő immunrendszer?
· tenyésztés: ellés, laktáció, kiállítások,
· versenyek jelentette stressz,
· fertőzések: baktériumok, vírusok, paraziták,
· műtétek utáni felépülés,
· krónikus betegségek,
· allergia,
· ha jól van, és azt akarjuk, hogy ez így is maradjon.
 
Egy-öt éves kor között 1-2 Burgimmune prémium immunerősítő kombináció kúra javasolt évente.
🛒🛍️Próbáld ki most új termékeinket, kedvezményes csomagajánlatainkkal, immáron a megszokott szállítási idővel. 🚚⏱️
This is default text for notification bar