Kutyáink és az öregedés

Kutyáink és az öregedés

Mikor mondhatjuk, hogy Kedvencünk öreg?
Kistestű kutyáknál ez nagyjából a 7-8 éves kort jelenti, míg a nagy- és óriástestű kutyafajták (pl. dog, ír farkas) már 5-6 évesen is idősnek számítanak.
 
Mire alkalmasak az időskori szűrővizsgálatok?
Fajtától függően nagyjából hét éves kortól érdemes kutyáinknál évente különböző szűrővizsgálatokat elvégeztetnünk. Ezek alapját az általános vérkép és az átfogó biokémiai vérvizsgálat adja, amely alapján összképet kapunk a különböző szervek működéséről (vese- és májfunkció, pajzsmirigy hormon szintje, stb.).
 
A különféle vérvizsgálatokat ki lehet egészíteni a szív ultrahangos ellenőrzésével, a daganatok kiszűrésére irányuló röntgen és ultrahangos vizsgálatokkal. A légzőszervek vizsgálata történhet endoszkóppal és röntgennel. Mozgásszervi panaszok esetén hasznos a végtagokról, a csípőről vagy a gerincről röntgenfelvételeket készíteni. A fogászati és szemészeti vizsgálatok is nagyon ajánlottak a különféle betegségek kiszűrésére, korai felismerésére.
 
Mik a leggyakoribb időskori megbetegedések?
Kutyáink ragadozó életmódjából következik, hogy idős korukban gyakran jelentkeznek náluk különféle máj- és/vagy vesebetegségek, amikor is a terápia nélkülözhetetlen része, a gyógyulás vagy az állapotromlás elkerülésének egyik kulcsa a megfelelő diétás tápok etetése.
 
Ugyanilyen fontosak a különféle állatorvosi tápok a cukorbetegség vagy a különféle hólyagkövességek esetében is. Ezeknél a betegségeknél nem érhető el javulás vagy szinten tartás a megfelelő, ellenőrzött diéta nélkül.
 
Fogászati problémák: fogkövesség, fogak sérülése, foggyökér tályog.
 
Szívbetegségek: billentyűhibák, DCM.
 
Szemészet: hályog, cataracta, növedékek.
 
Mozgásszervi kórképek: A fizioterápia rövidítheti a rehabilitációs időt ízületi merevség vagy gyulladás esetén, ín-, szalag- vagy izomsérüléseknél, izomsorvadásnál, idegkárosodásnál, gerinc fájdalom jelentkezésekor vagy bármilyen orthopédiai műtét után. Degeneratív elváltozásoknál ízületi elfajulás (arthrózis) vagy ízületi diszplázia esetén lassítja a rosszabbodás sebességét.
 
Daganatok: Statisztikai adatok szerint minden negyedik kutya vagy macska halálát okozza, 10 éves kor felett minden második kutya halálát okozza.
 
Ezért 5-8 éves kor között évi két Burgimmune kúra javasolt, majd nyolc éves kor felett akár folyamatosan is adható.
⬇️ÁRZUHANÁS! Tartósan csökkentettük a Flexi és Fortflex termékeink árát. Próbáld ki most csont és porcerősítő termékeinket. 🐶🦴💪
This is default text for notification bar