Oral Administration of β-1,3/1,6-Glucan to Dogs Temporally Changes Total and Antigen-Specific IgA and IgM

A β-1,3/1,6-glükán szájon át történő beadása kutyáknál ideiglenesen megváltoztatta az összes és az antigén specifikus IgA és IgM ellenanyagot

(E. Stuyven, F. Verdonck, I. Van Hoek, S. Daminet, L. Duchateau, J. P. Remon, B. M.
Goddeeris és E. Cox); Clin Vaccine Immunol. 2010 Feb; 17(2): 281–285.

A Saccharomyces cerevisiae élesztőgombából kivont 1,3-1,6-béta-glükánok orális adagolásának hatása a kutyák humorális immunitására eddig nem ismert. Ebben a vizsgálatban 15 beagle szájon át MacroGard tablettát kapott – amely 150 mg béta-glükánt tartalmaz – naponta 4 héten át. Ezen időszak végén a glükánnal kezelt csoportban szignifikánsan csökkent a teljes szérum IgA szint, a kontroll csoporthoz és a kísérlet kezdetéhez képest. Ezzel szemben a teljes szérum IgM szint jelentősen emelkedett, míg az IgG szint nem változott. A vizsgálat során hasonló változásokat tapasztaltunk a Bordetella-specifikus IgA és IgM titereknél a vakcinázást követően azoknál a kutyáknál, akik béta-glükán kiegészítést kaptak. Az IgA koncentráció szignifikánsan csökkent a béta-glükánt kapó csoport nyálában és könnyében, a placebo csoporthoz képest. Ezek a változások eltűntek a kiegészítő takarmányozás befejezése után egy héttel. Összefoglalva, az eredmények az izotípusprofil átmeneti változását mutatták a béta-glükán kiegészítés során.

Effects of orally administered β – 1,3/1,6 – glucan on vaccination responses and immunological parameters in dogs

A szájon át beadott β-1,3/1,6-glükán hatásai a vakcinázás hatékonyságára és egyes immunológiai paraméterekre

(Boris Vojtek, Jana Mojžišová, Peter Smrčo & Monika Drážovská); Pages 993-1002 |
Received 20 Dec 2016, Accepted 25 Apr 2017, Published online: 22 May 2017

A tanulmány célja az volt, hogy értékelje orálisan beadott 1,3-1,6-béta-glükán immunmoduláló hatását a leukocita funkciókra és a kutyák vakcinázásra adott reakcióira. Harminc kölyköt két csoportba osztottunk (G és C), amelyek mindegyike 15 egyedből állt. A kölyköket veszettség és a kutya parvovírus-2 ellen oltottuk. A G csoport egyedei orálisan 4 mg / ttkg oldható glükánt kaptak naponta egyszer 98 napon keresztül. A leukociták fagocitotikus és metabolikus, és a limfociták proliferációs aktivitását a 0., 14., 28., 42. és 56. napon értékeltük. A kutya parvovírus 2. típusú és veszettség vírus elleni antitest választ hetente mértük. Mindkét csoportot összehasonlítva a leukociták fagocitotikus aktivitásának jelentős növekedését figyeltük meg (p <0,001). A veszettség vírus elleni, valamint a CPV-2 elleni antitestek hamarabb érték el a védettséget adó szintet a béta-glükánnal kezelt G csoportban. Eredményeink arra utalnak, hogy a béta-glükán pozitív hatást gyakorol bizonyos nemspecifikus immunitási paraméterekre, valamint az értékelt vakcinázásra adott válaszra.

Single Agent Polysaccharopeptide Delays Metastases and Improves Survival in Naturally Occurring Hemangiosarcoma

Egy poliszacharopeptid késlelteti a metasztázisok kialakulását és javítja a túlélést a természetesen előforduló hemangioszarkómában

(Dorothy Cimino Brown and Jennifer Reetz); Evidence-Based Complementary and
Alternative Medicine Volume 2012, Article ID 384301, 8 pages

A WHO 2008-as jelentése a különféle daganatos betegségek globális előfordulásáról megmutatja, hogy sok beteg olyan országban él, amely nem rendelkezik kellő erőforrásokkal a rosszindulatú daganatok elleni küzdelemhez. Ezért fontos lenne fejleszteni azokat az alternatív kezelési stratégiákat, amelyek kisebb költséggel, de csökkenthetik a betegség globális előfordulását. A poliszacharopeptid (PSP) a Coriolus versicolor gombában található bioaktív fehérje. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a PSP in vitro tumorellenes hatású és gátolja az indukált tumorok növekedését állatkísérletekben. A PSP klinikai szempontból releváns előnyeinek bizonyítékai daganatos betegekben ugyanakkor hiányoznak. A daganatos betegeknél nagyszabású, randomizált, szabályozott PSP vizsgálatok elvégzéséhez szükséges erőforrások befektetése könnyebben indokolható, ha a daganatellenes és túlélést elősegítő tulajdonságokat az emberi betegséghez hasonló, a természetben előforduló rosszindulatú daganatos betegség komplex állatkísérletében dokumentálják. Gyors áttétképző tulajdonsága és érrendszeri eredete miatt a kutyák haemangiosarcomáját használják antimetasztatikus és antiangiogén terápiák vizsgálatára. Ebben a kettős-vak, randomizált, többfajta dózisú kísérleti vizsgálatban a nagy dózisú PSP jelentősen késleltette a metasztázisok progresszióját, és a kutyák haemangiosarcomájában eddigi leghosszabb túlélési időt eredményezett. Ezek az adatok arra utalnak, hogy azoknál a rosszindulatú daganatos betegeknél, akiknél a fejlett terápiás lehetőségek nem állnak rendelkezésre, a PSP egyedülálló szerként jelentősen javíthatja a morbiditást és a mortalitást.

Immunomodulatory effect of glucan on specific and nonspecific immunity after vaccination in puppies.

A glükán immunmoduláló hatása a specifikus és nem specifikus immunitásra kölyökkutyákban vakcinázás után

(Haladová E, Mojžišová J, Smrčo P, Ondrejková A, Vojtek B, Prokeš M, Petrovová E.);
Acta Vet Hung. 2011 Mar;59(1):77-86. doi: 10.1556/AVet.59.2011.1.7.

A vizsgálat célja az 1,3-1,6-béta-glükán immunstimuláló hatásának meghatározása volt  kölyökkutyákban. Tanulmányoztuk a vakcinázás hatékonyságára gyakorolt ​​hatását, különösen a kutya parvovírus és veszettség esetében. A vakcina és a béta-glükán együttes alkalmazása jelentősen megemelte a nem specifikus immunológiai paraméterek (a leukociták fagocitotikus képességét, a limfociták blastogén válaszát, a polimorfonukleáris sejtek metabolikus és kemotaktikus aktivitását) szintjét. A kutya parvovírus (Ab CPV) és a veszettség elleni antitestek szintje a vakcina alkalmazását követő 28. napon mutatta a legszignifikánsabb emelkedést és az 1,3-1,6-béta-glükánt kapott csoportban (Group GV) a kontroll csoporthoz képest (V csoport, csak a vakcinázott kölykök). A béta-glükán kiegészítést nem kapott kutyák nem termeltek ilyen jelentős mennyiségű antitestet. Arra a következtetésre juthatunk, hogy a béta-glükánnak immunstimuláns hatása van.  

Immunomodulatory activities associated with beta-glucan derived from Saccharomyces cerevisiae.

A Saccharomyces ceravisiae-ből származó béta-glükánnal kapcsolatos immunmoduláns aktivitások

(Pelizon AC, Kaneno R, Soares AM, Meira DA, Sartori A.); Physiol Res.2005;54(5):557-64.

Ebben a kísérletben megvizsgáltuk a Saccharomyces cerevisiae élesztőgombából származó béta-glükán fungicid tulajdonságra, citokin termelésre és az NK sejtek aktivitására gyakorolt hatását. A C57BL/6 nőivarú egerekből származó lép és peritoneális sejteket vizsgáltuk, amelyeket előzetesen (24 vagy 48 óra) injektáltunk 20 vagy 100 mikrogramm béta-glükánnal i.p. Az előzetesen in vivo béta-glükánt kapott egerekből származó lépsejteket alapoztak több IL-12-t és a TNF-alfa-t termeltek, amikor S. aureus-t stimulusként alkalmaztuk. Emellett a béta-glükán növelte az NK lépsejtek aktivitását YAC célsejtekkel szemben. Ebben a kísérletben néhány, a béta-glükánra eddig még nem ismert immunmoduláló aktivitást figyeltek meg.

Influence of β-1,3/1,6-D-glucan on non-specific cellular
defence mechanisms in lambs

A β-1,3/1,6-D-glükán hatásai a bárányok nem specifikus, sejtes védekező mechanizmusaira

(Wójcik et al.); Medycyna weterynaryjna 63(1):84-86

A vizsgálat célja az 1,3-1,6-béta-glükán táplálkozásban kifejtett hatásának becslése a bárányok nem specifikus celluláris immunitására. A vizsgálatban huszonhat 21-28 napos bárányt vizsgáltunk két csoportban: I – kontroll és II – kísérleti (7 kos és 6 jerke minden csoportban). Az állatokat azonos higiéniai és táplálkozási körülmények között tartottuk. Az I. csoportból származó bárányok alap, kontroll takarmányt kaptak, míg a II. csoportba tartozó bárányokat 1,3-1,6-béta-glükánt tartalmazó takarmányt adtunk 80 mg / kg / nap adagban. A kontroll és kísérleti csoport állataiból vért vettünk a kísérlet megkezdése előtt, és 15, 30 és 60 nappal a kísérlet befejezése után. Megvizsgáltuk a vérben található fagociták RBA és PKA tulajdonságait, valamint a vér limfocitáinak (MTT) ConA és LPS kiváltotta proliferációját. Az eredmények azt mutatták, hogy az 1,3-1,6-béta-glükánt kapott csoportban a kísérlet végéig statisztikailag szignifikánsan megemelkedett a bárányok fagocita és limfocita aktivitása a kontroll csoporthoz képest.

Medicinal importance of fungal beta-(1-->3), (1-->6)-glucans.

A gombából származó β-1,3/1,6-glükán gyógyászati jelentősége

(Chen J, Seviour R.); Mycol Res. 2007 Jun;111(Pt 6):635-52.

A jelenleg rendelkezésre álló vizsgálatok eredményei nem egységesek meg a rák kockázata és a ginzeng fogyasztás közötti összefüggésben. Ezért arra törekedtünk, hogy ezt a különböző tanulmányok meta-elemzésével értékeljük. A ginzeng fogyasztásának a rákos megbetegedésekre gyakorolt ​​hatásának szisztematikus felmérésére 1990-től 2014-ig hat adatbázisban kutattunk (PubMed, az Ovid Technologies, az Embase, a Cochrane Könyvtár, stb.). A metaanalízis eredményei azt mutatják, hogy a rák kockázata jelentősen csökken a ginzeng fogyasztásával és hogy a hatás nem szervspecifikus.

Ginseng consumption and risk of cancer: A meta-analysis

A ginzeng fogyasztása és a rák kockázata: metaanalízis

(Xin Jin,Dao-biao Che, Zhen-hai Zhang, Hong-mei Yan, Zeng-yong Jia, Xiao-bin Jia);
J Ginseng Res. 2016 Jul; 40(3): 269–277.

A jelenleg rendelkezésre álló vizsgálatok eredményei nem egységesek meg a rák kockázata és a ginzeng fogyasztás közötti összefüggésben. Ezért arra törekedtünk, hogy ezt a különböző tanulmányok meta-elemzésével értékeljük. A ginzeng fogyasztásának a rákos megbetegedésekre gyakorolt ​​hatásának szisztematikus felmérésére 1990-től 2014-ig hat adatbázisban kutattunk (PubMed, az Ovid Technologies, az Embase, a Cochrane Könyvtár, stb.). A metaanalízis eredményei azt mutatják, hogy a rák kockázata jelentősen csökken a ginzeng fogyasztásával és hogy a hatás nem szervspecifikus.

The awakened immune system sweeps out tumours

A felébresztett immunrendszer kisöpri a daganatot.

(Tátrai Péter) MTA

Az immunrendszer teljes tumorölő potenciálját felszabadítja a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói által kidolgozott kombinált immunstimuláns kezelés. A daganat által rájuk kényszerített bénulásból magukhoz térítve az immunsejtek úgy söprik ki a daganatot és annak áttéteit a szervezetből, mintha egy vírusfertőzést számolnának fel. Szellemi atyja, Ronald Levy szerint az egyelőre csak egerekben kipróbált eljárás elvben bármilyen daganattípus kezelésére alkalmas lehet, és a klinikai próbák már 2018 vége felé megkezdődhetnek. Tátrai Péter biológus élvezetes, közérthető írásában részletesen elemzi az év elején bejelentett, nagy szakmai és sajtóvisszhangot keltett eredményt.

⬇️ÁRZUHANÁS! Tartósan csökkentettük a Flexi és Fortflex termékeink árát. Próbáld ki most csont és porcerősítő termékeinket. 🐶🦴💪
This is default text for notification bar